A XVII. Harmos Károly Országos Alkotópályázat ünnepélyes díjátadójára és kiállítás megnyitójára a Szlovák Nemzeti Múzeum, Magyar Kultúra Múzeumának történelmi épületében került sor Pozsonyban, 2024. szeptember 26-án.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a Szlovák Nemzeti Múzeum a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és a társszervezők a 2023/24-es tanévben is meghirdették a szlovákiai magyar iskolákat és óvodákat látogató gyermekek részére a XVII. Harmos Károly Országos Képzőművészeti Alkotópályázatot.

Alkotást küldhettek az óvodások, alap és középiskolások, speciális iskolások és a megmérettetésre a művészeti alapiskolák is bekapcsolódhattak.

A szakemberekből álló zsűri a beadási határidőig összesen 859 alkotást értékelt, 75 intézményből 87 felkészítő pedagógus 486 tanítványától, akik Móra Ferenc és Radnóti Miklós művei alapján készítettek illusztrációkat. Az elbírálásban résztvevő szakemberek, zsűritagok, akik az alkotásokat elbírálták: Török Zita pedagógus, az Igazgyöngy Alapítványtól és az Alapfokú Művészeti iskolából Berettyóújfaluból, ugyaninnen Czeczéné Tóth Mónika pedagógus, illetve Szabó Csekei Tímea művészettörténész, a Duna Menti Múzeum munkatársa Komáromból, Fábrik Erzsébet pedagógus a Janiga József Művészeti Alapiskolából, Nagymegyerről, valamint Svitek György az Ógyallai Művészeti Alapiskola igazgatója.

A zsűrinek idén sem volt könnyű dolga, míg a 859 műből kiválasztotta a legszebbeket, legértékesebbeket.

39 alkotást jelöltek meg díjazottként és további 61 művet pedig érdemesnek tartottak arra, hogy kiállítsák a díjnyertes művekkel együtt.

Az ünnepélyes kiértékelésre a díjazott alkotók kaptak meghívást a felkészítőjükkel együtt. A kiállítást Jarábik Gabriella, a SZNM – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója nyitotta meg, továbbá beszédet mondott Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke.

A rendezvény során közreműködtek a pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium diákjai, valamint Zsapka Attila, aki megzenésített versekkel, interaktív módon emelte az esemény fényét.

A Garam mentéről, a Nagysallói Alapiskolából és az Ipoly mentéről, Ipolyságról, A Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskolából, valamint a Pongrácz Lajos Alapiskolából is voltak díjazott és kiállított munkák.



fotók: Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége facebook-oldala

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb