Konstruktív légkörben tartotta első ülését a Magyar Szövetség újonnan megválasztott elnöksége, és azonnal a Gubík László elnök által előzetesen megígért szakmaiság felé terelődött az irány. A korszakváltásban a vezetőségnek kell élen járnia, így az elnökségi tagok meghatározták és vállalták azokat az ügyeket, amelyeket szakmai feladatként fognak megjeleníteni az elkövetkező időszakban.

A Magyar Szövetség állást foglalt az aktuális kormányzati döntések, továbbá a hagyományos közösségi és kisebbségvédelmi témák kapcsán, és ezekkel összefüggésben meghatározta a saját teendőit is.

A kormány konszolidációs csomagja ügyében elutasítja a párt a lakosság anyagi terheinek növelését. Az elnökség tudatában van az ország gazdasági állapotának, ám megdöbbentőnek ítéli, hogy a kormány eközben önmagán nem óhajt takarékoskodni. Az elfogadott tranzakciós adó a lakosság mellett az összes intézményünket sújtja, még azokat is, amelyek jótékonysági céllal működnek. A tranzakciós adó „láncolata” végeredményben több százalékkal növelheti az inflációt.

A felsorolt okok miatt a Magyar Szövetség levélben kéri Peter Pellegrini köztársasági elnököt a parlament által elfogadott törvény vétózására.

Üdvözöljük ugyanakkor, hogy Pellegrini elnök már alá is írta a Kisebbségi Kulturális Alap (Kultminor) pénzkeretének 8,3 millió euróról 8,8 millióra növelését.

Az oktatási reform középiskolákat érintő része a magyar középfokú intézményeinkre is hatással lehet. A magyar tannyelvű középiskolák hálózatának sértetlen fenntartása elemi érdekünk, ezért a párt elnöksége a közeljövőben találkozót kezdeményez ezek vezetőivel.

A Magyar Szövetség elnöksége a továbbiakban olyan lépéseket kíván tenni, amelyek valós tartalommal töltik meg az új rimaszombati kórház építésére tett kormányzati ígéretet.

A gömöri régióban is kiállunk a mindenki számára elérhető, minőségi egészségügyi ellátás mellett.

Október az idősek hónapja és a Magyar Szövetség tisztelettel adózik az idősebb nemzedékek előtt. Az elkövetkező időszakban megvizsgáljuk az idősek otthoni, illetve intézményi gondozása közti pénzügyi különbségeket, a szociális rendszer ugyanis kevesebbet fordít az otthoni ápolásra, mint az intézeti ellátásra. Ennek éppen fordítva kellene lennie, hogy ösztönözzük az otthoni ápolást. Így az érintettek nagyobb arányban tölthetnék otthonukban, sőt akár családi körben az idős napjaikat, ráadásul a szociális intézményhálózat, valamint a kórházak terhelését is csökkentenénk.

A Magyar Szövetség a jövőben nyit az ifjúság felé, ezért a pártszékház mindennapi munkáját kísérő feladatok elvégzésére gyakornoki programot hirdet nagykorú fiatalok, elsősorban Pozsonyban élő magyar egyetemisták számára. Mindenekelőtt sajtófigyelés, online média kezelése, fordítás, szervezési munkák és jogi asszisztencia lesznek a feladatok, így többféle érdeklődési körű, illetve többféle képzésben részt vevő diákok is megtalálhatják azt, ami a legjobban fekszik nekik.

A párt elnöksége üdvözli, ám valós súlyán kezeli a Focus ügynökség által a parlamenti küszöb fölé, 5,2%-ra mért támogatottságot. A közvélemény-kutatások bűvölése helyett a szakmaiságban és az elvégzett munkában hiszünk, mert ezek eredménye tartósabb, mint egy-egy felmérésé.



Sajtóközlemény/REflex24

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb