Chlieb je v mnohých kultúrach hlavným porkmom. V kuchyni rôznych národov ho pečú z rôznych ingrediencií a v rôznych formách. O jeho starodávnom pôvode svedčí aj to, že sa chlieb každodenný objaví aj v najdôležitejšej modlitbe kresťanov.
Voľakedy chlieb piekli doma v peci, ale časom to nahradila sériová výroba. Dnes sa zase dostáva do povedomia, že domáci chlieb bez rôznych konzervantov a prísad je oveľa chutnejší a vydrží dlhšie ako ten, ktorý si kúpime v obchode. Ja pečiem chlieb hlavne na sviatky. K chutnému, chrumkavému domácemu chlebu sa výborne hodí aj „nepravá” paštéta z husacej pečene. Paštéta je vyrobená taktiež bez konervantov, spolu s domácou šunkou môže byť podávaná na veľkonočnom stole.
Ingrediencie zemiakového chleba: 1 kg hladkej múky, 5 dkg droždia, 3 KL soli, 3 KL octu, 5,5 dl vody, 2 veľké uvarené zemiaky.
Do 1 dl vody pridáme 1 KL cukru, trošku múky a droždie, potom to necháme vykysnúť. Do veľkej misy pripravíme múku, soľ a ocot, všetko musí mať izbovú teplotu. Uvarené zemiaky nastrúhame do misy. Nalejeme vykysnuté droždie, pridáme zvyšnú vodu a cca. 20 cesto vymiesime. Potom ho asi 20 minút necháme kysnúť. Cesto vyvaľkáme, aby sme odtsránili bublinky, potom ho prehnetieme a ešte ho necháme 20 minút kysnúť. Tento úkon si zopakujeme ešte raz (vyvaľkáme, prehnetieme a necháme kysnúť). Potom z cesta vytvarujeme bochník, vrch bochníka zarežeme na troch miestach a preložíme ho na plech, kde necháme kysnúť ďalších 20 minút. Rúru predhrejeme na 220 stupňov. V horúcej rúre ho pečieme cca. hodinku. Keď ho vyberieme z rúry, upečený chlieb potrieme vodou a čistou kuchynskou utierkou ho zakryjeme približne na 15 minút. Tento recept môžeme zmeniť podľa chuti, ja do cesta pridávam aj ľanové semienka, tekvicové jadierka a rascu, zemiaky môžeme aj vynechať.
Ingrediencie „nepravej” paštéty z husacej pečene: pol kg kuracej alebo bravčovej pečene, 25 dkg bravčovej masti, 4 vajcia, 1 téglik smotany na varenie .
Surovú pečeň pomelieme na mlynčeku. Pridáme rozpustenú bravčovú masť, 4 vajcia a smotanu. Surovú paštétu vlejeme do vymastenej a strúhankou posypanej tepluvzdornej formy alebo misky. Na 180 stupni ju pečieme do zlatista. Necháme vychladnúť, potom ju môžeme podávať. Soľ do surovej paštéty nepridáme, osolíme iba pred podávaním. V chladničke ju môžeme uchovávať aj niekoľko dní, ale tak dlho nevydrží.
Dobrú chuť!
Adrienn Gyekiczky
Pridám komentár