Asi to nie je náhoda, že okrem lenivej postavičky Garfielda toto jedlo mal rád aj významný staroveký filozof, Cicero. Samozrejme vtedy ho pripravovali ešte inak, ale jeho základ tvorilo chrumkavé cesto. História lasagne je veľmi zaujímavá. Podľa niektorých odborníkov má svoje korene v kuchyni Etruskov, podľa iných však pochádza od Arabov alebo Peržanov. Podľa záznamov prvé lasagne pripravili z múky a vody, boli to plátky vyvaľkané na tenko, podávali ho so syrom a so strukovinami.
Obrovksý úspech lasagne sa začal v 15. storočí, keď Francesco Zambari prišiel na to, že navrstvením cesta a syra dostane chutné a výdatné jedlo. Dnes je najpopulárnejšou verziou lasagne bolognské s ragú, ktoré si obľúbili na celom svete.
V rodine vkus a chuť detí sa môže líšiť od chute dospelých, je to veľká výzva, aby sme uvarili niečo také, čo zjedia aj naše ratolesti. Po určitom čase sa mi podarilo pripraviť lasagne, ktoré majú rady deti, aleaj dospelí našej rodiny si ho obľúbili.
Ingrediencie:
Na ragú: 1 kg mletého mäsa, 1 strúčik cesnaku, 1 cibuľa, soľ, čierne korenie, mletá paprika, oregáno, mletý kmín, 3-4 PL ketchupu.
Na bešamel: 2 PL masla, 2 PL múky, 5 dl mlieka, soľ, čierne korenie, muškátový orech, 20 dkg syra.
Príprava:
Pripravíme si porcelánový pekáč s rozmermi 20 x 25 cm, ktoré vymastíme maslom. Ak mám dostatok času, aj cesto si pripravím sama, pretože ho môžem vyvaľkať na potrebnú veľkosť. Ak som zaneprázdnená, kúpim si cesto a vo vode ho trošku uvarím, napriek romu, že podľa niektorých to nie je potrebné. Pripravím aj ragú a bešamel. Na ragú cibuľu podusím na oleji, pridám cesnak, potom mäso. Okorením, z mletej papriky dám iba štipku. Na konci pridám kechup a podlejem vodou. Varím, kým mäso nie je mäkké, no zároveň pripravím aj bešamel. Maslo roztopím, pridám múku a bez prestania miešam, postupne prilejem mlieko. Keď je už bešamel hladký, pridám soľ, čierne korenie, muškátový orech a varím, kým nezhustne. Potom pridám strúhaný syr, ktorý sa v omáčke roztopí. Potom začínam s vrstvením cesta, ragú a bešamelu. Na vrch dáme ešte zvyšný bešamel a cca. 10 dkg strúhaného syra. Pečieme do zlatista.
Príjemné varenie a dobrú chuť!
Adri Gyekiczky
Pridám komentár