Fotók: Sacherhaus Zseliz

Melyik az „igazi” Sacher-torta? – tették fel már sokan ezt a kérdést, akik gasztrokultúrával, azon belül is a Sacher-torták művészetével foglalkoznak. A Hotel Sacher által forgalmazott körpecsétes? Netán a Demel, az egykori császári és királyi udvari cukrászda által forgalmazott háromszög alakú pecséttel ellátott?

„Erről a kérdésről a 19. század második felében egy valóságos „tortaháború” zajlott Bécsben. Ugyanis miután Franz Sacher 16 évesen Metternich herceg udvarában megalkotta a ››csokoládéba öntött isteni adományt‹‹, jó ideig nem foglalkozott találmányával és szakmájához híven rangos szakácsként tevékenykedett. A torta akkor bukkant fel termékként és márkaként, amikor fia, a Zselízen született Eduard elszegődött Demelhez és ott bemutatta apja kreálmányát. Később viszont ráérzett, hogy ebben a storyban több van, ezért saját csemegeboltot nyitott, majd megalapította a saját hoteljüket és ott is kezdte forgalmazni a tortájukat. A Demel Cafe viszont megpróbálta az 1930-as években kisajátítani a márkanevet, legalábbis az originál jelzőt, így több évtizedig elhúzódó pereskedés vette kezdetét. Végül a Gazdasági Versenyhivatal a Sacher Hotelnek adott igazat, így mindmáig ők használhatják az ››eredeti jelzőt‹‹”

– magyarázta bemutatójában Kepka Márk, a zselízi Sacher Polgári Társulás elnöke, a Comenius Gimnázium történelemtanára. 

Fotók: Sacherhaus Zseliz

„Hogy nem csak egy ››tyúkperről‹‹, hanem igenis komoly gazdasági érdekről volt szó, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy napjainkban a Sacher Hotel konyhaműhelye évi 360 ezer darab tortát értékesít, míg a Demel Cafe 68 ezret”

– tette hozzá Csonka Ákos, az egyesület másik történésze. 

Már rengeteget beszéltünk az előadásaink során, de úgy voltunk vele, mint Columbo feleségével: gyakorlatban még soha nem vetettük össze őket – hangzott el azon a rendezvényen, amit Zselízen autentikusan a Sacher-házban tartottak meg arra vonatkozóan, hogy egy polgári délután keretén belül az egyesület tagjai és szimpatizánsai vessék össze az egyes tortavariációkat. 

A fent említett, Bécsből érkezett két tortát kiegészítették egy szintén osztrák manufaktúra által készített tortakülönlegességgel, a Schubert-tortával is, ami diós-mákos-csokis ízekkel érkezett.

A Sacher család mellett ugyanis a világhírű zeneköltő, Franz Schubert is töltött kétszer fél évet Zselízen a 19. század első felében az Esterházy család gyermekeinek zenetanáraként. 23 művét pedig egyenesen itt, a Garam mentén komponálta. 

Egy nem túl ismert legenda szerint egyébként a Schubertról elnevezett torta a bécsi-erdőbeli Höldrichsmühle-ről származik, ahol a zeneszerző a Hársfa című darabját komponálta. A helyiek pedig ennek emléket állítva készítettek egy édességet.  

Fotók: Sacherhaus Zseliz

„Hogy teljes legyen az esős délután megédesítése, a tortákat az egyesület cukrásza, Kiánek Margaréta „a la Gréti“ Sacher-pohárdesszertjével és a Cafe Frei bajor meggyes csoki Fekete-erdő torta ízét idéző kávéjával fogyasztottuk. Bízunk benne, hogy a megújuló Sacher-ház jövőbeli kínálatát hasonló programokkal is gazdagítani tudjuk!”

– ecsetelte a programot Kepka Márk. Hozzátette: „Kérdezhetik: az Original Sacher vagy a Demel nyerte a kóstolót? A válasz egyöntetű volt: a helyinél egyik sem jobb!”

Felvidék.ma

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb